Осъдиха разузнавач за разгласяване на държавна тайна и държане на боеприпаси и наркотици

DenNews.bg
21.12.2016
размер на текста:

Младши разузнавач в полицията, разгласил държавна тайна, неправомерно държал боеприпаси и наркотични вещества и извършил измама е осъден след одобрено от съда споразумение, постигнато с Окръжна прокуратура – Велико Търново.

На Тихомир З. е наложено наказание две години и шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложено с изпитателен срок от четири години.

Той се призна за виновен и е осъден затова, че като длъжностно лице /„Младши разузнавач“ в група „Тежки престъпления” - сектор „Криминална полиция” в РУ МВР – В. Търново/, през периода 16.11.2007 г. - 10.01.2010 г., разгласил информация представляваща държавна тайна, изпратена му от ДОТИ - МВР - София и приложена към искане на ОД на МВР- В. Търново, маркирана с гриф за сигурност „ПОВЕРИТЕЛНО“, която му била поверена по служба, като размножил документа и го предоставил на мъж от гр. Ловеч, като съзнавал, че от това може да последват вреди за интересите на Р. България - престъпление по чл. 357, ал. 1, вр. чл.2, ал.2 от НК.

Тихомир З. е осъден и по още три обвинения:

За това, че от неустановена дата до 11.01.2010 г. в гр. В. Търново, в дома си придобил и държал боеприпаси - 28 броя патрони, без да е имал за това надлежно разрешение - престъпление по чл. 339 ал. 1, вр. чл.2, ал.2 от НК.

За времето от 04.04.2007 г. до 11.01.2010 г. в качеството си на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата си придобил и държал в ползвана от него метална каса, без надлежно разрешително, високорискови наркотични вещества - коноп /марихуана/ и хашиш - престъпление по чл. 354 „а” от НК.

Както и за това, че през декември 2009 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение в двама мъже, че било образувано наказателно производство срещу единия, за това че представил в сектор „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ - КАТ – В. Търново неистинско свидетелство за основно образование и образуваното по този повод наказателно производство щяло да бъде прекратено, ако му заплати сумата от 500 лв. и с това му причинил имотна вреда - престъпление по чл. 210, ал.1, вр. чл. 209 ал. 1 от НК.

Настъпилите имуществени вреди са възстановени.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети