Президентът няма да съставя служебно правителство, на ход е Румен Радев

DenNews.bg
21.12.2016
размер на текста:

Правото и задължението да насрочи конкретна дата за предсрочни избори и съставянето на служебно правителство е на новоизбрания президент Румен Радев. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите, след като Реформаторският блок му върна третия последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.
"Най-добре е да имаме плавен преход от едно редовно правителство към едно служебно правителство и след това отново редовно правителство", подчерта Плевнелиев.
Той бе категоричен, че може да назнача и трето правителство, но няма да го направи.
„Избирам европейското решение. Да отстъпя правото на новоизбрания президент Румен Радев да назначи служебно правителство", добави още Певнелиев.
С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози на световните новини. Това каза президентът Росен Плевнелиев, предаде Агенция „Фокус".
„За съжаление, винаги когато се задават избори, тясно партийните интереси надделяват. В моя извънредно труден мандат, се уверих, че трябва да се придържаме към правилата на Конституцията. Тя е нашата опора. Най-добре е да имаме плавен преход, от едно редовно правителство, към едно служебно и към едно ново правителство. Това е европейският подход. Приемопредаването между две служебни правителства е изключително рисков момент на скъсване на институционалната памет. Това не е добро решение за държавата", заяви Плевнелиев.
Той подчерта, че е отговорен човек и няма да допусне експерименти.
„Така аз разбирам задълженията си към нацията - да дам всичко от себе си, да отстъпя, когато е нужно. Назначих две служебни правителства - гордея се с тях. Мога да излъча и трето, но няма да го направя. Никой не става силен, следвайки само амбицията за власт. За мен властта не е цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш нещо смислено за народа", каза още Росен Плевнелиев.
Ако Румен Радев откаже да състави служебно правителство сега, до встъпването му в длъжност като държавен глава ще управлява правителството на Бойко Борисов в оставка.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети