Ако има ново правителство, то премиерът ще бъде от Реформаторски блок

DenNews.bg
19.12.2016
размер на текста:

Има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство с мандата на Реформаторския блок, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след официалните разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Има възможност ГЕРБ да се включи в кабинет на Реформаторския блок, министър-председателят ще бъде излъчен от тях, каза още Цветанов.
По думите му на официалната среща са дискутирани част от секторните политики, в които трябва да има определени срокове. "Работни групи продължават своята работа в днешния и утрешния ден. Утре смятам, че ще имаме повече яснота около възможността да съставим правителство", каза той.
Едноседмичният срок, в който РБ или трябва да изпълни мандата или да го върне, изтича във вторник. Ако мандатът бъде върнат на президента, правителство няма да има.
Разговорите в Народното събрание започнаха между ГЕРБ и РБ, а след час и половина се присъединиха и лидерите на ПФ. Имаше очаквания да се появи и премиерът в оставка Бойко Борисов, но това не стана - както се разбра, имал среща с кмета на Карнобат в Министерския съвет.
Позицията на самия Борисов за правителство в този парламент претърпя няколко трансформации – първо каза, че ГЕРБ може да подкрепят такъв, после обратното, докато миналия четвъртък се произнесе от Брюксел, че е възможно да има правителство с мандата на РБ, но само с цел да се удължи животът на парламента, който да приеме мажоритарна избирателна система. Цветанов тогава каза, че ако ГЕРБ подкрепят такова правителство, единственият възможен премиер е Бойко Борисов. В неделя обаче Борисов каза, че нито той, нито министрите му от ГЕРБ ще участват, тъй като става дума за мандат на РБ, след като ГЕРБ върнаха своя.

Здравният министър в оставка Петър Москов заяви след Изпълнителния съвет на РБ, предшествал тристранните преговори, че в последните три дни са водени сериозни разговори между ГЕРБ, РБ и ПФ, но не е ставало дума за персонален състав на евентуално правителство.
Москов допусна разговорите около програмата и приоритетите на бъдещото правителство да продължат през цялата седмица, макар че срокът, в който РБ трябва да върне проучвателния мандат, изтича на 20 декември.
Днес трябва да се изясни дали ще има парламентарно мнозинство, което да потвърди приоритетите на сегашното правителство, заяви Москов: "За нас е важно има ли програмни цели, около които има мнозинство. Ако има - вървим напред, ако не - здраве".
В неделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на РБ, но министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани.
В понеделник финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви, че в подоен кабинет няма да участват Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и самият той. В същото време Горанов посочи пред бТВ, че последните консултации са показали, че Борисов няма да даде насока да има или няма министри на ГЕРБ в евентуалното правителство.
В преговорите участваха лидерите от РБ Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Борислав Великов, Орхан Исмаилов, както и съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски и здравният министър в оставка Петър Москов; ГЕРБ бяха представени от зам.-председателя си Цветан Цветанов, шефа на НС Цецка Цачева, финансовия министър в оставка Владислав Горанов, депутата Делян Добрев, от ПФ се включиха съпредседателите му Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.
Източник: mediapool.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети