ГЕРБ и Реформаторския блок решават за правителство

DenNews.bg
19.12.2016
размер на текста:

 Ще получи ли Реформаторският блок необходимата подкрепа за ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание? Днес се очаква реформаторите да се срещнат с ръководството на партия ГЕРБ, за да обсъдят евентуално партньорство за нов кабинет.Миналият вторник представители на блока приеха от президента третия проучвателен мандат, който е последната възможност за съставяне на правителство в рамките на това народно събрание. През следващите дни започнаха и неофициални разговори с ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Все още обаче трите формации не са постигнали съгласие за нов кабинет. Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че единственото изключение, заради което си струва да има нов кабинет, е, за да може Изборният кодекс да се промени съобразно референдума.

Самият Борисов обаче не би приел премиерския пост в кабинет с мандат на реформаторите, нито този в служебно правителство. Реформаторите настояват за приемане на антикорупционния закон, а патриотите - за увеличение на пенсиите, нова политика за нелегалната миграция и засилена охрана на границата.

Вчера в ефира на БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че се полагат максимални усилия за изчистване на различията между трите политически формации. Целта е ново правителство, което да продължи политиката им.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети