Драмата с депото в Джерман се завърна, жителите гневни, готвят блокади на АМ „Струма” за коледните празници

DenNews.bg
16.12.2016
размер на текста:

 Драмата с депото в Джерман се завърна, след като на днешната сесия съветниците гласуваха общината да кандидатства за реализиране на проекта с терена, който се намира в землището на селото. Докато жителите на Пиперево си отдъхваха и излизаха радостни след приключването на продължилите 3 часа разгорещени дебати, то джерманци напуснаха залата разочаровани и гневни и обявиха, че за празниците по Коледа започват блокади на АМ „Струма”.


„ Вие провалихте проекта отпреди 6 години за изграждане на завод за преработка на отпадъци от страна на испански инвеститори и затова се стигна дотук. Сега ние ше викнем депутати и евродепутати, които ще ни подкрепят, каза от микрофона Борислав Тасков от „Сдружение Бъдеще за Джерман” и обяви, че зад въпросните 35 милиона, които ще се влеят в изграждането на депото, има интереси на хора, които са взели тлъсти комисионни”
Това разгневи председателя на ОбС Ивайло Константинов, който даде срок до понеделник на Тасков да посочи кои са хората и кои са тези, които твърдят това, или ще го даде на прокурор.
Съветници се обвиняваха взаимно, успяха да си направят предизборна агитация и обвиняваха местната управа за създалата се ситуация.

Гласувахте за Чимев, сега ще получите сметище. Мен лично Татяна Дончева ме е упълномощила да ви предам, че ще защитава интересите ви, обяви общинският съветник от Движение 21 д-р Пламен Соколов. Той обвини местната власт, че не е намерила време цели 5 години да избере подходящ терен за депото и че цялата работа била в това да се усвоят едни 35 милиона лева.


Станислав Павлов от БСП припомни на кмета Методи Чимев, че когато се е гласувало решение за изграждане на депо на територията на община Дупница, той също е вземал участие при гласуването в качеството му на общински съветник.
Лидерът на БСП обяви, че тяхната група стои категорично против решението на изграждане на регионалното депо в землището на село Джерман.
Костадин Костадинов от ОДБ обвини жителите на Джерман и Пиперево, че позволяват да бъдат манипулирани от популистки изказвания и им обясни, че в цял свят хората се борят да вземат боклука, и обяви, че неговата група ще се въздържи от гласуване.
Д-р Лорета Николова от Народен съюз отново прочете на сесията становището на тяхната група, че на територията на област Кюстендил има достатъчно обезлюдени села и територии, за да се налага депото да бъде построено в община Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети