Прокуратурата проверява Външно по обвинения на депутат

DenNews.bg
16.12.2016
размер на текста:

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала днес досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с твърденията на депутата от БСП Кристиан Вигенин за незаконосъобразни действия във ведомството.
По-рано днес в парламента Вигенин обвини външния министър в оставка Даниел Митов в опит за "нагла кражба" на 500 хил. лева чрез купуване на нова телефонна система за посолства и сървъри за работата ѝ.
Сега от държавното обвинение посочват само, че досъдебното производство е за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Разследването е започнало, след като на 24 ноември Вигенин е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.
Сигналът съдържа твърдения за незаконосъобразни действия, извършени от длъжностни лица от МВнР, свързани с купуване на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка. В сигнала се сочи, че българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от фирмата доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталацията на телефонните централи, се казва в съобщение на прокуратурата.
След разпореждане на главния прокурор Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е извършила проверка, а материалите от нея са докладвани в СГП. От прокуратурата посочват, че се провеждат активни процесуално-следствени действия, поради което на този етап не може да се предостави повече информация.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети