Буца в гърлото: Пиперевци с трогателно обръщение към ОбС-Дупница за депото

DenNews.bg
16.12.2016
размер на текста:

Със спокоен тон и уважително отношение представители на село Пиперево отправиха трогателно обръщение към общинските съветници в Дупница, като изразиха категоричното си несъгласие с намерението за изграждане на регионално депо за битови отпадъци в землището на селото.
В залата на ОбС има делегация от около 50-60 души от Пиперево, Джерман и Блатино. Някои от тях са с малките си деца на ръце. Въпреки страха за бъдещето на селото си, пиперевци запазват спокойствие и единствената им реакция са аплодисментите след изказванията на техните представители.

Кметът на Пиперево Утеха Манаилова се обърна с изказване, в което липсваше типичния за такива ситуации войнстващ дух. Думите й можеха да разплачат всеки българин, но дали ще повлияят на решението на общинските съветници престои да видим по-късно днес.


„Господа, какво ще стане с ябълките в Пиперево? Ябълки, които са точно като в картина на Майстора? Какво ще стане с пчелите, с градините? С орехите, билките и гъбите, които възрастните хора берат около посочения за депо имот. Вместо да имаме зелени баири, по които децата да тичат, ще има реална опасност за здравето на хората в селото. Първо се очакват големи взривове за разчистване на терените. Взривове, които ще са на метри от главите ни. Скъпи взривове с наши пари по нашите глави. Хората не вярват на приказките за модерни технологии”, каза тя.
Въпреки напрежението в селото тя пожела на съветниците весели празници и ги помоли те да отговорят със същото на пиперевци, като се откажат от намерението за изграждане на депо.
„Доброто. Само доброто лекува и само доброто има значение”, каза още Маноилова.
Александър Габровски от Пиперево повтори, че пиперевци се притесняват и за къщите си, които ще пострадат от преминаването на тежките камиони през селото.
Софка Гаврилова пък каза, че щом нито един представител на кметския екип и ОбС не е дошъл в селото, за да обясни на хората намерението, да се срещне с тях за разговор „затова ние дойдохме при вас да си поговорим”.
„Имате ли въобще вие идея къде и какъв трябва да бъде този терен. Осъзнавате ли, че през Пиперево минават тръбите на газопровода за Гърция. Как тези тръби ще издържат тежината на камионите и постоянно, ежедневно натоварване, след като на места вече има оголвания.

 

 

Осъзнавате ли, че с това решение Пиперево ще стане потенциално втори Хитрино! А кой от вас е готов да даде своето дете курбан,

 

за да искате това от нас. Да, Пиперево е малко село, има няма 200 жители, но имаме много деца. Те и в момента са затруднени и няма къде да тичат и играят, защото стадиона беше продаден за автокъщи. Освен това главната улица в Пиперево сега се ползва за изпитателен полигон от търговците на коли”, каза Гаврилова.
Към съветниците се обърна и бившият директор на ТЕЦ Бобов дол Кирил Бурановски, който е живее в Пиперево. Той също изтъкна, че предложението крие огромен риск за хората и трябва да бъде преразгледано.
Пред ОбС се изказа и председателят на инициативния комитет срещу изграждане на депото в Джерман Борислав Тасков. Той изтъкна, че джерманци подкрепят справедливия протест на пиперевци и ще бъде учреден нов инициативен комитет, този път от жителите и на двете села, за да бъде оспорено решението на всички нива.

Както писахме, теренът в Пиперево получи най-много гласове от председателите на представените в Общински съвет-Дупница партии през изминалата седмица. Председателите на партии избираха между четири терена – два в село Джерман, единият, предложен от общината и оспорван от местните и втори, предложен от самите жители на Джерман; терен в село Самораново; терен до сегашното депо на Дупница, над жк „Бистрица” в посока „Вангелова чешма” и терен в село Пиперево. След гласуване на първи кръг отпаднаха терените в Джерман и Самораново и на балотаж останаха тези в Дупница и Пиперево. С таен вот най-много от председателите на партии гласуваха за терена в Пиперево,


Очаквайте подробности

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети