Австрия конфискува родната къща на Хитлер

DenNews.bg
15.12.2016
размер на текста:

Австрийският парламент отчужди със закон родната къща на Хитлер, осигурявайки възможност за коренно архитектурно преустройство и дори унищожаване на сградата, редовно привличаща неонацисти.
Приет почти единодушно, актът цели да сложи край на отдавнашните разногласия между държавата и собствениците на къщата от 17-и век, намираща се в центъра на Браунау ам Ин, на границата с Германия.
Наета от държавата още през 1972 г., за да се контролира използването й, жълтата сграда, където през 1889 г. е роден бъдещият диктатор, дълго време бе център за подпомагане на инвалиди - категория жители, ощетявани по време на нацисткия режим.
От 2011 г. насам обаче собствениците забраняваха сградата да се използва. Пустееща оттогава, тя често привлича хора, изпитващи носталгия по Третия райх. Виена предстои да реши по-нататъшната съдба на комплекса.
През октомври вътрешният министър Волфганг Соботка обяви в тази връзка конкурс за архитектурни проекти. Същевременно сподели мнението си като частно лице, че къщата, макар и регистрирана като забележителност, трябва да бъде разрушена. Този вариант обаче не среща единодушна подкрепа.
При всяко положение предстои "външната форма" на сградата да бъде променена до "неузнаваемост" и там да се настани административна или социална служба. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети