Община Дупница поема сметосъбирането догодина, такса битови отпадъци скача заради задължения към РИОСВ

DenNews.bg
14.12.2016
размер на текста:

 Община Дупница ще поеме сметосъбирането и сметозвзването чрез комуналното предприятие ПОТОП от месец август догодина, тъй като в края на юли приключва договора с фирмата, която извършва тази дейност. За целта 650 000 лева ще бъдат заделени от общинския бюджет. От тях в продължение на 3 години с договор за лизинг ще се изплащат машините, които ще струват на хазната 350 000. Контейнерите, които са общо 4 460 ще бъдат изкупени чрез разсрочено плащане за 2 години общината ще трябва да изплати 300 000 лева.
Това стана ясно на пресконференция днес, дадена от заместник-кмета по икономическите дейности Олга Китанова и директора на дирекция „Околна среда, транспорт и сигурност” Мая Спасова.
Китанова обясни, че таксата за битови отпадъци от догодина ще се увеличи, но причината за това не е заради изкупуването на контейнерите и машините за сметоизвозване и сметосъбиране, а заради начислените задължения към РИОСВ-Перник, които само за тази година са в размер на 1 млн. 200 хил. лева заради липсата на регионално депо.
Китанова даде и пример как ще се увеличи такса смет за едно жилище с разгърната площ 80 квадратни метра. В селата, които попадат в четвърта зона, към момента таксата е 9 лева, а от догодина тя ще скочи с още 2 лева.
За Дупница, която е разделена на 3 зони таксата скача от 6 до 11 лева. В момента за 1-а зона дължимата годишна сума е 57 лева, за 2-а зона 34 лева и за 3-а зона 27 лева.
Събираемостта на такса битови отпадъци за тази година е в размер на 70%, което означава, че в хазната са постъпили 1 млн. 400 хиляди лева. За сравнение през 2015-а година постъпленията са били 1 млн. 603 хиляди лева.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети