ГЕРБ и Реформаторски блок ще преговарят за мандата в последния момент

DenNews.bg
14.12.2016
размер на текста:

ГЕРБ и Реформаторския блок ще се срещнат за преговори за вероятността за формиране на правителство в рамките на този парламент в последния момент. Това стана ясно, след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че среща ще има в неделя или понеделник. Както писахме, след като представители на РБ приеха проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев вчера, обявиха че ще обявят решението си в понеделник, 19 декември. По Конституция реформаторите разполагат със седмица преди да обявят решението си.
"Трябва да се отнесем с необходимото политическо уважение към Реформаторския блок, защото те са третата политическа сила, която получава мандат за опит за съставяне на правителство", каза Цветанов. Той добави, че в петък и събота от партията ще обсъдят възможностите с премиера Бойко Борисов на ниво изпълнителна комисия, както и със структурите в страната.
Според Цветанов степента на вероятност за подкрепа на кабинет на блока "може би е по-малка, но сме длъжни да поговорим и да обсъдим всякакви възможни варианти".
Костадин Марков (СДС), който беше един от четиримата взели третия мандат за съставяне на правителството от президента Росен Плевнелиев, смята, че национално отговорната позиция е "да се опитаме да оползотворим мандата". Марков беше малко по-оптимистичен за среща с ГЕРБ, като предположи, че тя ще е в събота или неделя. „Не искам да вярвам в чудеса, но има някакъв шанс да се състави кабинет”, каза Марков.
Според него имената в евентуалния кабинет не били важни и той си представя новото правителство в почти същия състав. "Министър-председателят ще бъде роден в разговорите с ГЕРБ", каза Марков на въпрос дали Бойко Борисов ще е премиерът в кабинет с мандат на РБ, но допусна, че можело да е и Борисов. На Марков му се иска правителството с мандат на РБ да изкара до края на мандата, за да не изпусне възможността за председателството на ЕС, което е през първата половина на 2018 г.
Едва ли ще има служебен кабинет за три седмици, каза още Марков. Той предположи, че това правителство ще бъде оставено до януари, но отрече Реформаторите да "губят време" в полза на Борисов. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети