Българин е заплашен от 100 г. затвор за източване на банкови сметки в САЩ

DenNews.bg
13.12.2016
размер на текста:

Българин е арестуван в САЩ по подозрение в участие в сложна схема за кражба на банкови и други конфиденциални данни чрез зловреден софтуер, съобщи Федералната прокуратура на щата Пенсилвания, информира "Питсбърг трибюн".
Красимир Николов, 44-годишен варненец, е бил екстрадиран от България, след като американските власти са установили, че той е използвал малуер, за да събира информация за банкови сметки и после да ги източва. Според прокурорите операцията е била извършена от замесени в мрежа, която действа от 2010 г. и е засегнала над 500 хил. компютри по цял свят.
Срещу Николов са повдигнати обвинения за престъпен заговор, неоторизиран достъп на компютър за извличане на финансова информация и банкови измами.
Сред жертвите на измамата са компанията "Норд Лок", базирана в Карнеги, която е загубила 387 хил. долара, както и „Протех Асфалт Мейнтейнънс", ощетени с 243 хил. долара.
На делото българинът ще бъде представляван от федерални защитници. Но ако бъде осъден го чакат 100 години затвор и глоба от 3,5 млн. долара. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети