Сърбия съди 8 бивши полицаи за клането в Сребреница

DenNews.bg
13.12.2016
размер на текста:

За пръв път сръбското правосъдие започва процес срещу авторите на най-чудовищното престъпление в Европа след Втората световна война – клането в Сребреница през 1995 по време на войната в Босна, предаде Франс прес.
„Недьо Касапина“ и 7 бивши полицаи застанаха вчера пред съда в Белград.
Те са обвинени, че са заповядали или са екзекутирали само за един ден стотици мюсюлмани, заловени в гората и избити в склад в Кравица, близо до Сребреница. Според закона обвиняемите могат да получат 20 години затвор за военни престъпления срещу цивилното население, пише „Монд“.
Осемте обвиняеми бяха задържани през април 2015 г. Те са били членове на специалната полицейска част Яхорина, по името на курорт с изглед към Сараево. Десетина членове на групата вече бяха осъдени в Босна.
Според разследващите обвиняемите са стреляли с автомати в склада и са хвърляли гранати. Телата на жертвите им са открити в 8 масови гроба.
Командир на бригадата е бил 58-годишният Неделко Милидрагович, наречен „Недьо Касапина“. Касапин преди войната, той става полицай по време на конфликта според сръбските медии. След войната живее в Сърбия и има успяващ бизнес.
Осемте обвиняеми са босненски сърби. Стават сръбски граждани след края на войната (1992-1995), която отнема живота на 100 000 души и превръща в бежанци 2,2 млн. души.
Сърбия отказва да признае клането в Сребреница за геноцид, както направи през март Международният наказателен съд за бивша Югославия в Хага, осъждайки на 40 години затвор Радован Караджич, политическия лидер на босненските сърби по време на войната.
В последните месеци от войната, през юли 1995 г., босненските сръбски сили, командвани от Ратко Младич, избиват около 8000 босненци - мъже и младежи.
Жертвите са били отделени от жените и децата, докато се опитват да напуснат в две колни анклава Сребреница, завзет от сърбите, въпреки че е под защитата на контингент на ООН.
Част от днешните сърби и сръбските политици отричат, че сърбите носят основната отговорност за конфликтите през 1990-те години при управлението на Слободан Милошевич.
Според бившия специален прокурор за военните престъпления Владимир Вукчевич започващият процес е „много важен, защото сърбите трябва да се изправят пред миналото си“. Иначе не може да има катарзис, не може да има помирение в този регион, добавя магистратът.
Според Мунира Субашич, член на „Майките от Сребреница“, „Сърбия, която стои зад всичко това, не осъди навреме извършителите на престъпления и на геноцид“. Тя е загубила 22-ма членове на семейството си, сред които е и синът й. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети