Над 100 души са арестувани след двойния атентат в Турция

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

Над 100 души са арестувани в Турция след двойния атентат, извършен до стадиона на „Бешикташ” в Истанбул, който отне живота на 44-ма. Задържаните са отговорни представители на прокюрдската Демократична партия на народите. Арестите са извършени при операция на полицейски екипи на отдела за борба с тероризма в пет окръга на страната.
При акциите в Истанбул, Анкара, Адана, Маниса и Мерсин са задържани окръжни и околийски ръководни представители на партията. При операциите в Мерсин са задържани 51 представители на ДПН, в Истанбул - 20 души, в Анкара - 17 души, а в Адана - 25 души.
Арестуваните са заподозрени в пропаганда на тероризъм, а някои от тях - в членство в Кюрдската работническа партия (ПКК), призната в Турция за терористична организация.
Броят на жертвите от атентата е нараснал на 44 души - до вчера броят им беше 38. Най-малко 30 от загиналите са полицаи. Над 150 са ранените при атентата. Отговорност за атаките пое радикалната кюрдска групировка Ястреби за свободата на Кюрдистан.
Двете бомбени нападения са извършени от терористи камикадзе. При първото - около 22.27 часа, е бил взривен автомобил марка "Шевролет Авео", който е преминал в непосредствена близост до полицейските екипи, мобилизирани за охраната на мача между отборите на Бешикташ и Бурсаспор.
Атентатът е извършен, след като привържениците на двата отбора са се оттеглили от стадиона след края на мача, а силите на реда са се събрали на едно място. В автомобила е бил поставен 400-килограмов експлозив.
При разследването е установено, че автомобилът, използван при атентата, е бил купен преди седмица в квартал Багджълар срещу 20 000 лири.
45 секунди след първия атентат терорист камикадзе се е самовзривил край група полицаи на входа на намиращия се в съседство парк Мачка.
Съветът за сигурност на ООН осъди двойния терористичен акт в Истанбул.
В прието в неделя съобщение до медиите членовете на Съвета определиха нападението като "чудовищно и подло" и поискаха виновните да бъдат привлечени под отговорност.
Съветът за сигурност призова всички държави "активно да сътрудничат на властите в Турция" в разследването на терористичното нападение съгласно своите задължения в рамките на международното право. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети