Ден на национален траур в памет на жертвите в Хитрино

DenNews.bg
12.12.2016
размер на текста:

С ден на национален траур ще почетем паметта на жертвите на трагичния инцидент в шуменското село Хитрино, при който след взрив на влакова композиция със цистерни загинаха седем души, а 29 са ранени.
В памет на жертвите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние.
14 от жителите на селото остават в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини. Цялото село беше евакуирано и бе обявено бедствено положение поради мерки за сигурност и заради рисковата операция, която беше започната - претоварване на съдържанието от дерайлиралите цистерни в други.
Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 4 часа. Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни и до подпомогнат работата. Операцията може да отнеме до 10 дни.
Премиерът Бойко Борисов обясни, че днес до обяд се очаква да бъде изчислено колко ще струва възстановяването на къщите след инцидента и средствата ще бъдат преведени на община Хитрино.
"Общината ще изчисли на квадратен метър колко ще струва. Да се успокоят хората, че пари за нови къщи ще има и да не се съмняват, че в един преходен период би могло някой да ги подведе", каза Борисов.
Иначе хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започна от 11 декември и тя е в размер на 325 лева.
Междувременно властите полагат грижи за имотите и животните в евакуираното село и призовават хората да не ходят към Хитрино, докато тече обявеното бедствено положение и не приключи акцията по обезвреждане на цистерните.
Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са машинистите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило произшествието. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Мерки за справяне с последиците от инцидента на гара Хитрино ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Министерски съвет днес.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети