Селцето Диксвил Ноч даде първа победа на Клинтън

DenNews.bg
08.11.2016
размер на текста:

Кандидатът на демократите за президент Хилъри Клинтън побеждава съперника си Доналд Тръмп с 4 на 2 гласа в селцето Диксвил Ноч, Ню Хепшър, където се състоя първото гласуване в днешния вот.
Това е първата новина на БТА за днешния изборен ден в САЩ, където гражданите гласуват за президент, за подновяване на една трета от 100-членния Сенат, на цялата 435-членна Камара на представителите.
Американците ще участват и в щатски референдуми по широка гама въпроси - смъртното наказание, правото на аборт, контрола над огнестрелните оръжия, узаконяването на марихуаната, увеличението на минималното заплащане и много други.
Да припомим, че в президентските избори се състезават не само Клинтън и Тръмп, но и кандидатът на Зелените Джил Стайн и на Либертарианската партия Гари Джонсън. Последните двама обаче са с нищожни шансове.
Президентът на САЩ, освен държавен глава, е ръководител на правителството и главнокомандващ на въоръжените сили на най-могъщата държава в света.

Изборите за президент на Съединените щати са непреки. Американците гласуват за членове на избирателната колегия от 538 души, които по-късно избират официално президента.
Обаче обикновено веднага след приключването на т.нар. народен вот в изборната нощ (днес, а по българско време към 04 часа утре) се знае кой ще е новият президент.
Той трябва да е спечелил подкрепата на минимум 270 членове на избирателната колегия, т.е. повече от половината.
Социологическите проучвания почти през цялата кампания показваха преднина за Хилъри Клинтън от средно 3-5 процентни пункта.
В анкетата на "Вашингтон пост" и Ей Би Си от вчера, 7 ноември, Клинтън има подкрепа на 47% от американците, а Тръмп – 43%.
Часове преди началото на изборите допитване на Ройтерс и Ипсос показа, че Хилъри Клинтън има около 90 процента шансове да победи Тръмп на вота. Клинтън има 45% пред Тръмп, който е с 42%, сочи допитването.
Много вероятно е Клинтън да спечели подкрепата на 303 членове на Избирателната колегия, а Тръмп едва на 235, показва също допитването.
Около 40 милиона избиратели са се възползвали от правото на ранно гласуване до 4 ноември и статистически модели сочат, че в ранния вот Клинтън има преднина от 9 процента.
Колкото е по-висока активността, шансовете на Клинтън се увеличават, тъй като тя има по-силна подкрепа сред жените, испанскоезичните избиратели, цветнокожите и средната класа, а Тръмп е харесван предимно от белите мъже без висше образование. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети