Почина първата жена главен прокурор на САЩ

DenNews.bg
07.11.2016
размер на текста:

 Джанет Рино, първата жена главен прокурор на САЩ и в епицентъра на няколко политически сътресения по време на администрацията на Клинтън, е починала на 78-годишна възраст, съобщава АП.

Рино е починала рано тази сутрин вследствие на усложнения, свързани с Паркинсон, обявиха от семейството на бившия главен прокурор. Разкрива се още, че Рино е прекарала последните си дни в дома си в Маями, обгрижвана от семейството и приятели.

Бившият прокурор на Маями служи близо 8 години като главен прокурор при президента Бил Клинтън - най-дългият период за столетие.

Рино, една от най-разпознаваемите и поляризирани фигури на администрацията, беше остро критикувана в началото на мандата й заради обсадата на "планината Кармел" в Уейко, Тексас. В проведената през пролетта на 1993 г. (от 28 февруари до 19 април) безпрецедентна операция срещу религиозната общност Клонка Давидова загиват 79 членове на Клонката, както и 4 агенти на службите.

След Уейко Рино беше основна фигура в редица скандали, белязали управлението на Клинтън, включително аферата "Уайтуотър", Моника Люински, китайският ядрен шпионаж, кампанията, финансирала преизбирането на Клинтън през 1996 година и други.

След напускането си на Вашингтон Рино се завърна във Флорида и направи неуспешен опит за губернатор на щата през 2002 година.

News.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети