Референдумът на Слави влиза за обсъждане в парламента

DenNews.bg
07.11.2016
размер на текста:

Референдумът на Слави Трифонов със сигурност влиза за обсъждане в парламента. Изчакват се официалните резултати, за да е ясно дали националното допитване става и задължително. За да бъде закон, трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на предишните парламентарни избори. Засега референдумът е на ръба с няколко процента.

Всички три въпроса получиха над 70% подкрепа от гласувалите, а въпросите са за мажоритарен избор на депутатите, да се гласува задължително за избори и референдуми и годишната субсидия на партиите да бъде лев за всеки действителен глас. За вота е сигурно едно: депутатите са длъжни да го обсъдят.
Ако резултатите от референдума станат задължителни, България ще смени политическата си система.
И, според Трифонов и екипа му, опасенията на политолози, че в парламента ще има малко партии, а много хора ще останат непредставени, нямат почва.
Референдумът на Слави е третото национално допитване за последните три години. Той отбелязва най-високата избирателна активност в демократичната ни история и е на ръба да се превърне в закон. За окончателните резултати от националното допитване се чака преброяването и на гласовете от чужбина.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети