Чимев със сигнал за опасността от пътни инциденти заради свободно пуснати животни

DenNews.bg
30.11.2016
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев изпрати писмо до директора на Областна дирекция по безопасност на храните-Кюстендил, след като в общината е получено писмо от Областно пътно управление, относно зачестили случаи на свободно пуснати селскостопански и домашни животни по републиканската пътна мрежа, което създава предпоставки за пътни инциденти.
В писмото се сочи, че се наблюдава зачестяване на тези случаи на територията на община Дупница, което води до повишаване на риска за възникване на катастрофи. С писмото до ОДБХ кметът Чимев изисква актуална справка на регистрираните животновъдни обекти за отглеждане на селскостопански животни и коне, както и техните собственици на територията на общината.
"Многократно са получавани сигнали за преминаването на свободно пуснати животни през централни пътни участъци и покрай детски и учебни заведения, както и навлизането в частни урегулирани земеделски имоти, с което се застрашава собствеността на населението и земеделската продукция. Надявам се на съдействие от ваша страна за получаване на необходимата информация, за да бъдат взети строги мерки от страна на община Дупница и собствениците да бъдат предупредени писмено за задълженията им свързани с законовите разпоредби и Наредбата за отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства на територията", се казва в писмото.
След като бъде получена актуалната справка, всички собственици ще бъдат официално предупредени и уведомени за санкциите, които търпят при безстопанствено пускане на животните.

Както вчета писахме, при неспазване на изискванията ще се налага глоба в размер от 100 лв. до 400 лв. При установяване на повторно нарушение санкцията е в двоен размер. Съгласно Закона за опазване на селскостопанското имущество, при констатирано нарушение животните се задържа от органите на полската охрана. При установяване на нарушение, вследствие на което свободно пуснатите коне са причинили вреди на селскостопанско имущество, собственикът се наказва с глоба от 100 лв. до 500 лв.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети