Ибришимов: Не в важно кой ще е шеф на общинската болница в Дупница, а дали ще спазва стратегия за оздравяване

DenNews.bg
30.11.2016
размер на текста:

Не е важно кой ще бъде управител на общинската болница в Дупница, а дали има воля за изпълнение на стратегия за оздравяването на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и издигането й на европейско ниво. Това мнение изрази народният представител д-р Иван Ибришимов по повод конкурса за нов управител на дупнишката болница.
Както писахме, комисия от външни експерти избра за нов болничен шеф д-р Владислав Миков, което доведе до декларация от медици със закана, че ще подадат оставки, ако назначаването му бъде утвърдено. Това пък предстои да се случи в петък, 2 декември, на редовната сесия на Общински съвет. Другият кандидат за поста бе завеждащият на хирургия доц. Недин.

Мнението на д-р Ибришимов не е обвързано с позицията на групата общински съветници на БСП, посочи депутатът и обясни, че групата ще разгледа своя позиция на заседание днес.

„Моето мнение е, че който и да стане директор трябва да следва едни ясни и прозрачни правила. Да се извади на светло финансовото състояние на болницата. Убеден съм, че дори работещите в болница и общинските съветници, принципал на дружеството, не са наясно с финансовото състояние на болницата. Трябва да се извърши независим одит, да се извадят цифрите, да се знаят какви са задълженията, какви са възможностите за действия и развитие и да се започне стъпка по стъпка. На всички е ясно, че без общинската болница не само Дупница, но и регионът не може”, коментира депутатът от БСП.

Д-р Ибришимов отново повтори кои са най-важните според него стъпки за оздравяване на болницата, улесняването на пациентите и подобряването на условията на работа на лекарите – стъпки, за които той настоява от години.
„След изясняването на финансовото състояние най-важното е двата блока на болницата да се обединят. Това ще намали разходите, ще даде възможност за по-достъпно здравеопазване за пациентите и ще даде по-добри условия за работа на лекарите. Освен това намаляването на разходите от обединението на блоковете ще даде възможност да се отделят средства за закупуване на апаратура и модернизиране на сградния фонд”, посочи д-р Ибришимов. Другото важно според него е да се прецезира много добре кадрово персонала. „Да не се позволява изтичане на медицински кадри, защото те стават дефицит. Те вече са дефицит. Общо взето, това са трите неща, върху които трябва да стъпи новият управител, независимо кой ще бъде той. До голяма степен е важна стратегията за оздравяване на дружеството, а не самата личност на управителя. Той просто трябва да има воля тези неща да се случат”, коментира още д-р Ибришимов.

На тема здравеопазване той отново повтори, че увеличението на бюджета на Националната здравнаосигурителна каса за следващата година, разписано в националния бюджет на управляващите, е само привидно.
„Националният бюджет, ДДО и бюджета на Здравна каса минаха на първо четене в пленарна зала. БСП не подкрепи бюджетите, няма да ги подкрепи и на второ четене. Имаме принципна позиция да не вкарваме никакви предложения между двете четения, за да не бъдат обявени като популистки. Решението на БСП-Лява България е, че ако суверенът ни даде право да управляваме, ще направим наш бюджет. Сега разглежданият бюджет е на сегашното правителство и в него са заложени параметри, които не съответстват на виждания на лява партия. Затова ние ще запасим правото си да формираме нов бюджет, ако народът ни даде право да управляваме. Тъй като моята сфера е здравеопазване ще засегна с цифри бюджета на Здравната каса. Предлага се увеличение от 247 млн. лева за 2017 г., а в същото време НЗОК дължи на чужди болници и здравноосигурителни дружества над 190 млн. лв. Болниците в България са в тежко финансово състояние и въпреки това имат неразплатени средства от Касата за близо 80 млн. лв. Събрани двете суми правят повече от увеличението, което се предлага за 2017 г., т.е. ще се получи дефицит. Освен това се предлага увеличение на обема дейности, което ще изисква допълнително финансиране. По мое виждане в средата на годината най-вероятно ще се наложи актуализиране на бюджет на НЗОК”, коментира още народният представител от Дупница.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети