ООН се събира спешно заради ада в Алепо

DenNews.bg
30.11.2016
размер на текста:

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно днес в Ню Йорк заради критичната ситуация в Източно Алепо, предаде Франс прес.
Близо 20 000 цивилни са били принудени да избягат от Източно Алепо през последните 72 часа заради бомбардировките на сирийския режим, съобщи Международния комитет на Червения кръст. ООН осъди вчера бомбардировките и нарече преживяното на жителите „слизане в ада“.
Посланиците на 15-те страни членки на съвета ще направят видеоконферентна връзка със специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура, за да чуят доклада му за хуманитарната катастрофа в Източно Алепо. Заседанието е по искане на Франция.
Френският посланик Франсоа Делатр заяви, че страната му и нейните партньори не могат да останат безучастни към случващото се, което може да се превърне в едно от най-масовите убийства на цивилни след Втората световна война. Британският дипломат в ООН Матю Райкрофт призова режима на Асад и Русия да прекратят бомбардировките и да допуснат хуманитарна помощ в Източно Алепо. Той заяви, че ООН има план за изпращане на помощ в бедстващите райони и евакуация на ранените. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети