Първите данни за президентските избори ще чуем в 20 часа в неделя

DenNews.bg
03.11.2016
размер на текста:

Медиите ще обявят първите данни за президентските избори с час по-късно от обичайното - в 20 часа в неделя. Причината е, че за първи път изборният ден започва с час по-късно - в 7 часа, и съответно завършва в 20 часа, а не както беше досега в 19 часа. Това накара телевизиите цяла седмица да обсъждат с ЦИК как и кога трябва да кажат първите резултати, съобщава в. "24 часа".
Зрителите бяха свикнали да научават новините в 19 часа, още повече че централните емисии на големите частни медии са в същия час. Сега обаче първите резултати ще чуем и видим по телевизията в 20 часа. Всички - БНТ, Би Ти Ви, Нова тв, "България он еър" и "Канал 3", потвърдиха, че ще съобщят първите данни след приключването на изборния ден съобразно закона.
От новинарските им екипи допълниха, че ще информират през целия 6 ноември как се гласува в страната, както и че ще ползват всички възможни начини за допълнителни новини, които не противоречат на забраната. Забраната за огласяване на данни от гласуването на президентските избори и референдума преди 20 часа на 6 ноември важи за всички медии - електронни, печатни и онлайн издания. И този път ЦИК ще следи за различни видове класации в изборния ден и ще глобява нарушителите. Свободни от забрани обаче са социалните мрежи като фейсбук и туитър, както и лични блогове.

ЦИК възложи на ГРАО да изготви списъците с гласувалите на вота граждани. Базата данни е нужна, защото за първи път вотът е задължителен и избирателите, които не са гласували на два последователни избора от един и същ вид, ще бъдат заличени от избирателните списъци.

Според решението на ЦИК при балотаж, ако избирател е гласувал само на единия тур, ще се брои, че е упражнил правото си на глас.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети