135 удара с камшик е наказанието за корумпиран бивш прокурор

DenNews.bg
03.11.2016
размер на текста:

Бивш главен прокурор на Техеран беше осъден на 135 удара с камшик заради корупция.
Саид Мортазави, чиято роля при овладяването на размирици е заклеймявана от правозащитни организации от години, е осъден за "присвояване и разхищение на държавни средства", докато е заемал поста директор на Организацията за социално осигуряване - иранска неправителствена организация, която предоставя осигуровки за възрастни, безработни и други хора, през 2012 г. и 2013 г.
Присъдата е драматичен обрат за човек, който бе олицетворение на тежката ръка на консервативната съдебна система в ислямската република.
През 2010 г. организацията "Хюман райтс уоч" характеризира Мортазави като "сериен нарушител на човешките права".
49-годишният Мортазави беше главен прокурор на Техеран от 2003 г. до 2009 г., а преди да заеме този пост в продължение на няколко години ръководеше Революционния съд на столицата.
Той попадна във фокуса на общественото внимание за първи път в началото на 2000-те години заради ролята си при закриването на десетки вестници на реформаторите.
Според правозащитници, докато Мортазави е заемал поста главен прокурор на Техеран, трима задържани са били убити, а много други - измъчвани в затвора "Кахризак" през 2009 г.
Тримата убити са били задържани по обвинение за участие в улични размирици, предизвикани от обвинения за измами около преизбирането на тогавашния ирански президент и съюзник на Мортазави Махмуд Ахмадинеджад.
През 2014 г. Мортазави беше оправдан по обвиненията, свързани със смъртта на тримата затворници в "Кахризак", но му бе наложена петгодишна забрана да заема държавни постове. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети