БСП няма да тръгне при никакви обстоятелства срещу жителите на Джерман за депото, категоричен е Ибришимов

DenNews.bg
29.11.2016
размер на текста:

Аз и БСП никога няма да тръгнем срещу жителите на Джерман по темата за депото, независимо какво ще се случи. Това категорично мнение изрази депутатът от БСП д-р Иван Ибришимов на пресконференция днес.
Той посочи, че позицията му остава непроменена и ще продължи да стои зад категоричното несъгласие на джерманци за разполагане на депото на посочения от общината Дупница терен.
„Позицията на хората е непроменена - не жалеят депото да се случи на терена, който е определен и им се налага от община Дупница. До колкото знам специалната комисията все още не се е произнесла относно параметрите на другите предложени терени. Предстои и решение на Административен съд. Каквито и да са обаче двете решенията, ние ще стоим плътно зад джерманци”, каза д-р Ибришимов.
Той припомни, че от самото начало на казуса подкрепя справедливите искания на жителите на Джерман. „Тогава бях общински съветник, а депутати бяха Мая Манолова и Илияна Йотова. От самото начало ние сме плътно с жителите на Джерман и не за да яхваме вълната и да гоним някакъв популизъм, а защото сме убедени, че на 300 метра от къщите на хората не трябва да се случва това намерение. Още повече беше доказано, че самият терен не е подходящ – трасето на магистрала „Струма” беше изместено заради свлачище. Няма как на същото това място да се построи депо или завод за сепарация, както искате го наричайте. Когато премиер беше Пламен Орешарски решенията за положителен ОВОС бяха спрени и от МОСВ, и от РЗИ, съответно здравно министерство. Не знам защо се проявява този инат и продължава да се дълбае в тази посока, особено след като дори има предложение от жителите на село Джерман за друг терен в тяхното землище. Така с отлагане във времето се губи възможността да се усвоят преди това едни европейски средства, а сега средства от националния бюджет. А съответно общината ще търпи последствия, защото ще имаме санкции от европейските институции. Наистина казусът е тежък. Трябва диалог между съветници, кмет, депутати, местно население, включително на Джерман, за да се постигне консенсус и съгласие, и всички да се обединят около едно решение”, обясни още народният представител и посочи, че единственото решение, е което той и БСП ще се съобразят това е решението на жители на Джерман.

Според д-р Ибришимов кардиналната грешка в случая е, че се причини бавене на цялата процедура, но вината не е на хората. „Отдавна трябваше да се възложат обследванията на всички терени, а не да се настоява само за този, срещу когото има протести. Трябваше да се постигне диалогично решение. Сега предстои решение в последния момент, което не е най-доброто което може да се случи”, посочи още той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети