Наемът за мини „Бобов дол” не е плащан с години

DenNews.bg
25.11.2016
размер на текста:

В договора за наем на мини "Бобов дол" не са били определени санкции в случай, че наемателят не си плаща наемната цена. Това обяви пред журналисти заместник-министър на енергетиката Жечо Станков, след като представи пред временна анкетна комисия информация във връзка с предоставянето, придобиването и изпълнението на права за концесия за добив на въглища от Бобовдолския басейн.

Станков изтъкна, че наемната цена не е плащана през годините. Той представи подробна хронология.

Към март 2006 година е имало заявено желание от компанията "Ораново" за наем на активите на "Бобов дол" след получаване на разрешение от тогавашния министър на икономиката и енергетиката. Такъв договор за наем е сключен, като по този начин активите на мини "Бобов дол" се предоставят на фирма "Ораново" ООД.

По думите на Жечев след предоставянето на активите се дават права и по добив на въглища.

Юристите на Министерството на енергетиката смятат, че няма как тези права да бъдат прехвърлени чрез договор за наем, защото редът на отдаване на права за добив на подземни богатства е регламентиран в Закона за подземните богатства и процедурата е доста по-различна.

Станков изтъкна, че впоследствие има решение на Министерския съвет от 2007 година, с което се решават правата по концесионния договор от мини "Бобов дол" да бъдат прехвърлени на "Ораново".

"Тези права пак не са настъпили чисто физически, защото те настъпват в момента, в който мини "Бобов дол" бъдат продадени чрез Агенцията за приватизация или негови дялове бъдат изтъргувани", коментира Станков и допълни, че нито едно от двете не се е случило.

Той поясни, че са били прехвърлени права, които физически не са съществували.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети