Съветници от Дупница искат по-евтина синя зона за лекарите от ДКЦ 1

Десислава Панайотова-Янкова
24.11.2016
размер на текста:

Предложение за въвеждане на преференциални условия за ползване на служебен паркинг от лекари и служители на медицински кабинети в сградата на ДКЦ1 ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общински съвет-Дупница.
Вносители на искането са Спас Андреев и Ивайло Шаламанов от Народен съюз, групата в която е съветник е и д-р Лорета Николова. Нейното име не фигурира под искането, но е факт, че като семеен лекар тя е собственик на кабинет в ДКЦ1, а предложението е в услуга само и единствено на докторите от сградата зад община Дупница.

Искането е мотивирано с писмо от група лекари, собственици на медицински кабинети, а преференциите са обяснени с „ангажиментите на лекарите, свързани с прегледите и лечението на пациенти, както и извършването на домашни посещения ежедневно и ежечастно, неотложни случаи налагат многократното ползване на личните автомобили”.
Според двамата съветници необходимостта от бързо придвижване на лекарите трябва да доведе до почти 50% отстъпки от утвърдените годишни абонаменти за служебен паркинг.

Предложението на съветниците е да бъде въведена специална такса за преференциално паркиране на автомобили за лекари и медицински служители, собственици на кабинети в сградата –
50 лв. за месец; 120 лв. за три месеца и 350 лв. на година.
Припомняме че, годишният абонамент е 80 лв. на месец, 180 лв. за три месеца и 600 лв. за година.


Към момента само петима лекари с кабинети в ДКЦ1 са поискали и заплатили служебен абонамент.
Няма други заявления, което означава, че на лекари не е отказван абонамент и запазено място близо до ДКЦ1.

Според вносителите на предложението промяната ще доведе до по-голям интерес от страна на докторите и така в хазната на общината ще постъпват повече приходи.

 

DenNews.bg пита: Извинете, но тъй като предложението касае само група от лекарите, то тогава то не е ли дискриминационно спрямо медиците с кабинети в старата поликлиника и център „Асклепий”, също попадащи в обхвата на синята зона.

 

DenNews.bg пита: Извинете, но тъй като се сочат не само лекари, а и медицински служители, то тогава няма ли да се възползват от промяната и лаборанти, технически помощници и други служители, които не обслужват или не бързат в обслужването на пациентите?

 

DenNews.bg пита: Извинете, но тъй като се сочи, че преференциите ще доведат до по-висок интерес, няма ли да се стигне до затварянето на паркинга само за личните автомобили на медици и медицински служители от ДКЦ1, като се отнеме възможността на придружаващите пациент да паркират там. Не беше ли идеята на синята зона осигуряване на по-лесен достъп и паркиране в централната градска част?

 

DenNews.bg пита: Ако мотив е по-голям интерес, то този мотив не е приложим само за лекарите. Приложим е за всички частници със служебен паркинг. Тогава това мотив ли е в конкретния случай?

 

DenNews.bg пита: Извинете, но лекарската професия, уважения от сърце, не е ли поставена на пазара като частен бизнес –плащаш - получаваш услуга; получаваш услуга-плащаш, та няма ли преференциите да накърнят интересите на архитекти, счетоводители, зъболекари, компютърни специалисти и пр., които плащат абонамент по установената тарифа.

 

Първо тези въпроси зададохме на вносителя на предложението Спас Андреев. Според него искането не е дискриминационно спрямо останалите медици с кабинети в обхвата на синята зона.
"Лекарите от ДКЦ 1 са си купили тези кабинети, нормално е да им се намали таксата". На въпроса не се ли накърнява интереса на зъболекари и други професионалисти, той каза, че не разбира въпроса и трябва да поговори с колегата си Шаламанов. Той от своя страна не пожела да коментира, защото "думите ми може да бъдат изкривени".

Ще зададем въпросите и на други общински съветници преди сесията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети