Изменения в Закона за защита при бедствия събра институциите в област Кюстендил

DenNews.bg
22.11.2016
размер на текста:

 Днес Областната администрация в Кюстендил бе домакин на работна среща, инициирана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението „ . Поводът за работната среща бе влезли в сила промени в Закона за защита при бедствия и състоянието на доброволните формирования в национален мащаб и в Кюстендилска област..
На срещата присъстваха представители на държавни институции, кметове и заместник-кметове на общините в Кюстендилска област, БЧК, ЦСМП, експерти от ГДПБЗН и РДПБЗН - Кюстендил. Срещата бе водена от зам.областният управител на Кюстендилска област Силвия Велкова.
Директорът на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев представи лекторите от ГДПБЗН, благодари на институциите за адекватната реакция при потушаването на произшествия и на представителите на общините за специалната подкрепа за създаването, организирането и функционирането на доброволните формирования в областта. Той подчерта, че доброволните формирования са участвали през тази година в ликвидирането на 17 произшествия. Екипировката и оборудването им се оптимизират, на 5 от тях МВР предостави безвъзмездно специализирани автомобили. В Кюстендилска област работят 110 доброволци.
Директорът на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол" в ГД ПБЗН старши комисар Александър Джартов представи промените в Закона за бедствията и заяви, че те целят системата за защита да стане по-гъвкава и по-ефективна, като се акцентира върху превенцията и готовността на институциите, а не както досега – върху реагирането и възстановяването. Насоката е да се планира и намали риска от бедствия, да се подобри координацията, да се разпределят и прецизират отговорностите на всички заинтересовани страни, съобразно техните компетенции, и да се повиши активността им на национално, регионално и местно ниво.
Старши комисар Джартов подчерта че с промените в този закон се разширява кръгът на лицата и ведомствата, ангажирани със защитата при бедствия и Системата за защита при бедствия ще бъде по-ефективна.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети