Чимев: Продължаваме с процедурите за безплатното саниране до сключване на договор

Десислава Панайотова-Янкова
22.11.2016
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев призова за спокойствие по темата за безплатното саниране, след като изказване на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова вчера изправи на нокти собствениците в сгради, които вече се ремонтират и тези, обединили се в сдружения и започнали процедурата по кандидатстване.
„Указанията са ясни. Продължаваме нормално работата. Процедурите за безплатно саниране продължават до сключване на договор, т.е. докато не бъде приет националния бюджет за 2017 г. няма как да бъде възлаган договор за изпълнение. Собствениците в сгради, в които вече тече ремонт трябва да бъдат напълно спокойни – тях тази тема не ги засяга, санирането ще бъде довършено и разплатено. Тези, които вече са регистрирали сдружения на собствениците и са кандидатствали ще изчакат приемането на бюджета, а до края на календарната година ще приемаме документите и на други желаещи. Ясно е само, че саниране със сигурност няма да има, за тези които не са преминали процедурата по подаване на документи до края на годината. Процедурите ще продължат в нормален ход, но под условие за приемане на бюджета”, обясни кметът Методи Чимев.
Зам.-кметът Красимир Георгиев разясни още, че и без политиеската криза ситуацията би била подобна, тъй като без приет бюджет няма как да бъдат сключвани договори за изпълнение.
Към момента подадените в община Дупница заявления за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са 60.
„В началото хората се притесняваха, заради заблудите, че жилищата им ще бъдат вземани, че ще бъдат принуждавани да плащат и други подобни. Сега вече видяха, че такава опасност няма, че всичко е наред и стигнахме до ситуацията, че сега едва смогваме на високия интерес към програмата”, посочи още Чимев.

Днес министър Павлова също внесе яснота на думите си, уплашили хиляди кандидати по програмата от цялата страна. Тя обясни, че близо две хиляди сгради чакат за саниране, като общата сума е един милиард лева.
„Програмата е заложена в проекта на бюджет на правителството в оставка за догодина. Досега за 2019 сгради има средства от бюджета за саниране за тази година”, посочи тя.
Преустановяването на сключване на договори се налага, тъй като сключените до момента са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата за тази година.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, каза министър Павлова.

Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна, заяви Павлова.

На този етап обаче не може да гарантира приемственост на програмата и нейното продължаване, предвид, че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането.
„Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване“, обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети