Цялото правителство в оставка на разпит заради ваксините на Москов

DenNews.bg
22.11.2016
размер на текста:

Министрите в оставка ще бъдат разпитани днес как правителството взема неприсъствени решения. Причината е одобряването на договора с Турция за бартер на ваксини, заради който вчера прокуратурата повдигна обвинения на Петър Москов, предава Дарик.
Министърът в оставка Москов получи три обвинения, обвинен беше и заместникът му Адам Персенски.
На излизане от следствието вчера Москов заяви, че обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията от Турция. „Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито част от обвиненията е във връзка с качеството, навременността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", коментира той.
Едно от обвиненията на Петър Москов е повдигнато за вноса на 200 000 ваксини от Турция, който трябвало да бъде безплатен, но Министерство на здравеопазването е заплатило ДДС в размер на 323 000 лева и разходите по доставката на ваксините.
Друго обвинение е свързано с износа на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от българска страна като замяна за предоставените от Турция. От прокуратурата твърдят, че месеци преди износа Москов издал заповед на държавната фирма "Бул Био", която е под шапката на здравното министерство, да произведе 5 млн. дози от въпросната ваксина под претекст, че са нужни на България и че министерството ще плати тези препарати.
Плащане обаче към държавното дружество от страна на Министерството на здравеопазването не е извършено в този размер. Прокуратурата смята, че е налице настъпила щета за държавното дружество "Бул Био".
От своя страна Москов, както и заместникът му коментираха, че са изнесени ваксини на стойност около 400 000 лева, а от турска страна България е получила ваксини за 4 млн. лв. Министърът в оставка коментира, че не разбира къде е "финансовото му прегрешение".
Тъй като решението за бартера бе взето от Министерския съвет, днес от прокуратурата ще разпитат всички министри в оставка за процедурата, по която са положили подписите си за предложението на Москов. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети