Върховният административен съд отмени пръстовите отпечатъци в болниците

DenNews.bg
22.11.2016
размер на текста:

Върховният административен съд обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни.
Решението на тричленен състав на ВАС е от взето вчера, очаква се окончателното произнасяне на съда по казуса.
Дотогава чекирането с пръст в лечебните заведения се прекратява.
Системата за прием в болниците с пръстов отпечатък бе въведена на 1 ноември и предизвика масово недоволство от страна на пациенти и медици, заради натрупването на опашки и губенето на време.
"В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност), усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", е мнението на магистраитие от ВАС.
Съдът отхвърля жалбата на сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и сдружение "Национално сдружение на частните болници" за пълна отмяна на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.
Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети