Ибришимов: Увеличението на бюджета на НЗОК за 2017 г. е само привидно

DenNews.bg
17.11.2016
размер на текста:

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса, предвиждащ увеличение на парите за здраве за следващата година, бе приет от парламента днес, като депутатите от БСП, ДПС и АБВ не подкрепиха предложението.

 

Според народният представител от Дупница д-р Иван Ибришимов увеличението в бюджета на НЗОК е само привидно.

 

„Бюджетът беше представен като добре балансиран, с предвидено увеличение в размер на 247 млн. лв., спрямо 2016 г. Въпреки това, аз гласувах против, защото според мен, този бюджет и заложеното в него увеличение не отговарят на нуждите на здравната система. Само, ако вземем предвид неразплатените задължения за лечение на пациенти в чужбина, в размер на 180 млн. лв. и  80 млн. лв. неразплатени задължения на Касата към българските болници за вече извършени и проврени дейности, ще се окаже, че само тези две суми са повече от предвиденото увеличение, което иначе е разпределено за болнична и извънболнична помощ”, обясни той.
Според д-р Ибришимов е обезпокоително, че дори след въвеждането на „безумния” пръстов отпечатък, който беше замислен като гарант срещу злоупотребите в системата, днес отново се говори за лимити и се налагат ограничения за лечение на здравноосигурени пациенти в болниците.


„А това е в нарушение на конституционните права на пациентите. От друга страна, този бюджет не е адаптиран към новата здравна стратегия, приета преди година от 43-то Народно събрание. Министър Москов си отиде, но за съжаление ни остави не само система за пръстов отпечатък, но и траен отпечатък върху системата на здравеопазване в България”, посочи още народният представител от Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети