Бивш полицай отива да съд за продажба на постове

DenNews.bg
17.11.2016
размер на текста:

 Благоевградската окръжна прокуратура предаде на съд бившият полицай А.Ч. по обвинение в извършване на престъпление по чл. 283, пр. 1 вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс - използване на служебно положение от длъжностно лице с цел незаконно набавяне на облага.
Обвиняемият А.Ч. изпълнявал служба в държавно учреждение - бил полицай в "Оперативна държавна група" на ГПУ - Златарево при РД "ГП" -Кюстендил.
В период от девет месеца през 2011 г. - 2012 г. в качеството на длъжностно лице, той използвал служебното си положение, в резултат на което набавил замсебе си парична сума в общ размер на 9 000 лева.
Срещу сумата от 5 000 лева той обещал съдействие на конкретно лице за назначаването му на работа като граничен полицай в Регионална дирекция "Гранична полиция" - Кюстендил. За целта обвиняемият го уверил, че ще проучи възможността да кандидатства за работа, въпреки навършената възраст -
40 години, а по-късно го убедил, че това обстоятелство няма да бъде пречка. В продължение на три месеца, при срещи в Благоевград и в с. Черниче, той давал разяснения какви документи следва да бъдат подготвени, а по -късно ги взел под предлог, че ще ги внесе от името на кандидатстващия и уверил, че обещаното е изпълнено. Поисканата от него сума за извършената услуга била получена на ръка и в брой.
На друг желаещ да стане граничен полицай обвиняемият Ч. също дал подробни разяснения за документите, които трябвало да подготви, занесъл бланки, обяснил и лично помогнал при попълването, а по-късно уверил жената, че те са внесени. В този случай полицаят на части получил сумата от 4000 лева.
Предстои да започне съдебен процес по делото. За този вид престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до три години, информират от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети