Арестуваха шефката на румънската ЦИК за корупция

DenNews.bg
16.11.2016
размер на текста:

Председателката на румънската избирателна комисия Ана Мария Петру е арестувана само три седмици преди парламентарните избори в страната. Тя е уличена в корупция, съобщават днес румънските медии.
Петру е заподозряна, че през 2008-2009 г. е платила 210 000 евро на компания, свързана със съпруга й за услуга, която Централната избирателна комисия е поискала.
Агенцията за борба с корупцията обвиниява Петру и че е взела 50 000 евро от бизнесмен, за да му уреди среща с министъра на икономиката.
Адвокатът на Петру каза, че тя е подала оставка от поста си в комисията. Председателят на камарата на депутатите в румънския парламент Флорин Йордаке съобщи, че един от заместниците на Петру временно ще ръководи избирателната комисия.
Румъния, която е членка на ЕС от 2007 г., е една от най-корумпираните страни в съюза. Индексът на възприемане на корупцията в Румъния, според "Прозрачност без граници" е 4 - най-лошият сред 28-те членки на ЕС.
Все пак, Румъния подобри рейтинга си с над 1100 ареста, извършени от агенцията за борба с корупцията, припомня ДПА. Произнесени са присъди и започнаха процеси против висши служители включително експремиер, министри и депутати. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети