Борисов пред парламента: Оставаме на разположение на обществото и ако то поиска, отново ще работим за него

DenNews.bg
16.11.2016
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов подаде официално оставката на правителството преди минути. От трибуната на НС той поздрави отново новия президент Румен Радев.
Парламентарната зала е пълна, на линия са почти всички депутати. Там е и цялото правителство. Премиерът напусна парламента след изказването си. След дебати депутатите ще преминат към гласуване на оставката.

„Преди две години поехме отговорност да стабилизираме България, въпреки че партиите, на които разчитахме на подкрепа са диаметрално противоположни. За да запазим стабилността правихме редица компромиси. Аз си знам какво ми е било тези две години. Ние положихме максимум усилия, трето тримесечие сме втори в Европа по ръст на икономика, цена на тока не се е покачила, намалихме безработицата, инфлацията е нула... Тези избори обаче показаха, че хората искат промяна. Има партия по-силна от нас на тези избори. Много се опитват да ме обвинят, че съм диктатор или султан, но управлението се дава от народа и щом доверието е разклатено трябва да върнем властта. Народът в неделя каза да се търси нов вариант. Нито имам претенциите, че това което сме направили, нито че ние сме незаменими. Моралното право преди две години се падаше ни задължи да понесем отговорност, като най-голяма партия. Нещата вече стоят по друг начин. Като видях усмивките и приемствеността между Плевнелиев и Радев ми стана по-спокойно. Редно е, за да не се вкарваме в серия служебни правителства, в съставянето на правителство да участва и новият президент. Нека ген. Радев и Илияна Йотова да влязат в новата си роля.
Направете служебно правителство, което да изкара до избори. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. Ние максимално ще бъдем конструктивни. Мой съвет към партиите е да чуят какво казаха хора на референдум. Обяснете на хората добре какво следва и какви са рисковете от него. Имам молба за бюджета. Бюджетът изразява политиката и приоритетите на правителство. Ако го бяхме оттеглили, щяхте да кажете, че вкарвам държава в криза. Имам молба когато гласувате бюджета. Наистина популизмът взима връх в политическата класа от паника да не се допуска грешка, но ако новите предложения станат факт държавата ще губи по 3 милиарда лв. на година, на следвващата година загубите ще се удвоят и накрая ще счупите държавата. Молбата ми е да направете така, че когато след 3-4 г. дойде ново управление да не му се налага да тръгва отново от нулата. Молба, разбира се. Оттук нататък всеки си носи кръст и отговорност. Някой казва, че съм се обидил. Не, аз не съм обиден, защото винаги за мен най-важно е бил гласът на хората. На българите ще кажа, че много сериозни изводи сме си направили, оставяме на разположение на обществото и ако то поиска ние отново ще работим”, каза Борисов. То уточни, че Министерски съвет ще продължи да работи до съставяне на ново правителство и ще осигури приемственост.
Щом остане по-свободен Борисов ще организира среща на ГЕРБ с всички всички кметове, областни, изпълнителната комисия и др.

За него обаче е изключено ГЕРБ да има свои министри в служебното правителство. „Който стане министър, да забрави ГЕРБ. Не е редно да участваме, за да не бъдем обвинявани. Ще осигурим приемственост и нищо повече”, посочи той.

Борисов е категоричен, че предава стабилна държава със спокоен бизнес, системни и редовни плащания към земеделци, по проекти, увеличени заплати, нулева инфлация, рестартирана икономика, стабилна банкова система.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети