Учени отново протестираха за повече пари за наука

DenNews.bg
16.11.2016
размер на текста:

Учените от БАН проведоха пореден протест, този път под формата на открито общо събрание с искане за нормален бюджет за наука в България.
Стотици учени от Българската академия на науката (БАН) се събраха на пл. “Княз Александър Батенберг“ на обяд и затвориха временно движението по бул. "Цар Освободител".
Те издигнаха транспарант, но който пише с огромни букви: "Чуйте! Събудете се! Разберете! Без наука България е без бъдеще".
"Има наука - има България, няма наука - няма България", "Всички народи имат право на наука", казват учените с издигнати плакати.
Целта на учените е да получат подкрепа от обществото и медиите като се чуят публично техните проблеми. Затова в дневния ред на днешното общо събрание имаше една единствена точка - обсъждане на бюджета за догодина и бъдещето на БАН.
"Това е форма да привлечем общественото мнение, медийното внимание и да демонстрираме, ако някой не е разбрал какви са проблемите на българската наука и до какво водят те”, обясни членът на инициативния комитет за провеждане на събранието проф. Лъчезар Аврамов, който е и член на настоятелството на БАН.
Той пресметна, че в цялата система на научни изследвания в България липсват стотици милиони левове.
"Това създава огромни проблеми и на образованието, и на подготовката на квалифицирани кадри, и на подготовката на децата. И всъщност тази политика ни откъсва от Европа, която все пак върви в една насока и ни води към пропастта на неразвитите държави”, посочи професорът, цитиран от БГНЕС.
Сред протестиращите бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.
"Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат", каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.
Днешният протест е втора организира протестна проява на учените от двете академии в рамките на месеца. В Деня на народните будители - 1 ноември, хиляди учени отново излязоха на протест за повече пари за наука. Тогава те обявиха, че заплащането, което получават, е унизително. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети