Европа е заливана от все повече нови синтетични наркотици

DenNews.bg
16.11.2016
размер на текста:

 Европа е изправена пред масова поява на нови синтетични наркотици, което принуждава страните членки на ЕС да затягат законите си в опит да спрат производството и трафика, посочва Европейската служба за наблюдение на наркотиците и наркоманиите.

Близо 300 нови психоактивни субстанции са се появили в Европа в периода 2013 г. - 2015 г., се казва в съвместен доклад на това ведомство и на европейската съдебна служба Евроджъст. Сигнали за тях са били подадени в специално създадената система за ранно предупреждение. Става дума основно за синтетични канабиноиди, свързани с химически субстанции, съдържащи се в канабиса.

Канабиноидите обединяват все по-нарастващ брой психотропни химически субстанции, произведени от човека, които са впръсквани върху изсушени и стрити органични вещества, за да бъдат после пушени или са продавани в течен вид, за да бъдат впръсквани и вдишвани в електронните цигари или други устройства, посочва Американският национален институт за злоупотребите с наркотици, цитиран в доклада.

Често пъти продавани като сигурна алтернатива, тези наркотици могат в действителност да имат по-мощно въздействие върху мозъка от марихуаната и ефектът от тях може да бъде в някои случаи по-сериозен, дори смъртоносен, се казва в становището на американския институт, цитирано в доклад.

Източник: БТА

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети