Община Дупница най-после получи разрешение за ремонт на „Джамията”

DenNews.bg
15.11.2016
размер на текста:

Община Дупница получи разрешение и право да започне ремонт на един от архитектурните си паметници в града - "Джамията". Това става ясно от писмо от главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при Министерство на културата до кмета на Методи Чимев, получено в края на миналата седмица.
Националните паметници на културата подлежат на сериозен контрол - реставрации или каквито и да било ремонтни дейности се извършват само с изричното съгласие на културното министерство и то само от специализирани и лицензирани за такива дейности фирми.
Кметът Методи Чимев припомни, че още преди 2013 г. общинта изпрати писмо до министерството за предприемане на незабавни мерки по реставрацията на сградата, а сигнали се изпращаха почти непрекъснато през тези години. Последното писмо от общината до културното ведомство е от 11 октомври.
„Най-радостното е, че вече имаме конкретен резултат, тъй като досега нямахме право на никакви действия. Идеята ни е сградата да бъде ремонтирана вътрешно и външно, за да може да бъде съхранена за поколенията и след нас. Това е емблематична сграда в самия център на града и едва ли на някой му е било приятно да гледа как тя се руши. Съгласно писмото, което получих, ще трябва да изготвим нови количествено-стойностни сметки и проекти за ремонтните дейности, които искаме да бъдат извършени. Вече съм възложил на служителите да започнат работа по изготвяне на необходимите сметки, за да преценим впоследствие дали ще финансираме дейността с пари от нашия бюджет или ще търсим друг вид финансиране", коментира кметът Чимев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети