3 причини, поради които парите не носят щастие

DenNews.bg
15.11.2016
размер на текста:

 На пръв поглед изглежда естествено да си мислим, че ако сме по-богати, автоматично ще станем и по-щастливи. Повече пари значат повече неща, които може да имаш и повече, които може да направиш.
Науката обаче разкрива, че връзката между щастието и многото пари е само умерена, но не и постоянна. А според някои в действителност парите може да нямат сериозна връзка с щастието изобщо, пише PsyBlog.
Вижте кои са трите главни причини защо парите не ни правят щастливи:
1. Важен е относителният доход, не просто парите. Оказва се, че нас ни интересува повече не абсолютното количество на парите, а да печелим повече от другите около нас. За съжаление колкото повече пари печелим, с толкова по-богати хора ще бъдем обкръжени и толкова по-малко относително пари ще имаме за сравнение.
2. Материалните неща не ни правят щастливи. Придобиването на материални неща като къщи и коли ни правят щастливи само временно. Желанието за материални придобивки расте по-бързо от доходите ни и така не ставаме по-щастливи, дори реално да сме придобили нещата, които преди това сме искали.
3. Хората не започват да практикуват дейности, който носят щастие и удоволствие, когато станат по-богати. Те прекарват повечето си време в работа, в дейности, които им носят стрес и напрежение.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети