Победата на Тръмп е добре дошла за джихадистите

DenNews.bg
14.11.2016
размер на текста:

Победата на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е добре дошла за джихадистите, които вече планират да използват изборните резултати като пропаганден инструмент за набиране на терористи, съобщава Ройтерс.
Командири на талибаните и поддръжници на "Ислямска държава" заявяват, че риториката по адрес на мюсюлманите по време на предизборната кампания на магната - по едно време Тръмп призоваваше за пълна забрана допускането на мюсюлмани в САЩ, служи перфектно за целите им да набират нови екстремисти, особено неудовлетворени от живота млади хора на Запад.
"Този човек е пълен маниак. Цялата му омраза към мюсюлманите ще ни направи работата доста по-лесна, защото ние можем да вербуваме хиляди", каза Абу Омар Хорасани, топ командир на ИД в Афганистан.
Милиардерът се закани да победи "радикалния ислямски тероризъм, както ние спечелихме Студената война".
В последните седмици обаче новоизбраният президент промени тона за пълна забрана за пускане на мюсюлмани на американска територия и поясни, че само временно ще спре миграцията от държави, които имат "история, свързана с износ на тероризъм".
Но той предлага малко подробности по отношение на плановете си за борба с различните радикални групировки, включително ИД, талибаните и "Ал Кайда".
"Той не различава екстремистите от умерените ислямски тенденции и в същото време пренебрегва факта, че екстремизмът му в замяна ще генерира екстремизъм", каза влиятелният шиитски проповедник в Ирак Муктада ал Садр.
През последните години бяха извършени няколко ислямистки атаки в САЩ, включително 49 души загинаха при клането в нощен клуб в Орландо през юни и през декември 2015 година, когато бяха убити 14 души в Калифорния.
Американски официални представители предупреждават, че има по-голям риск от подобни нападения в САЩ.
"Нашите лидери отблизо следяха изборите в САЩ, но беше неочаквано, че американците ще изкопаят собствените си гробове и те го направиха", добави ислямистът Хорасани, който описа президента Барак Обама като умерен неверник с поне малко мозък в сравнение с Тръмп.
"Ал Кайда" пък се очаква да реагира след първите речи на магната като президент, като се предвижда коментарите да бъдат използвани, за да привлекат джихадисти, каза Хишам ал Хашеми, който съветва иракското правителство за сунитските джихадистки движения.
"Ал Кайда" е известна със стратегията си за вербуване, в която много се разчита на цитати от изказвания на Белия дом и западни официални представители", добави той.
Високопоставен талибански командир в Афганистан пък обяви, че следят всички изказвания на милиардера и антимюсюлманските коментари.
Малко след победата на Тръмп няколко джихадисти и поддръжници се възползваха от възможността за каузата им.
Победата на кучето Тръмп на изборите в САЩ е златна мина за мюсюлманите, пише в "Туитър" @alhlm200, който често пуска съобщения в подкрепа на ИД.
От щаба на Тръмп не са коментирали информацията. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети