Борисов подава оставка в първия работен ден на парламента

DenNews.bg
13.11.2016
размер на текста:

В първия работен ден на парламента, дали утре или във вторник, премиерът Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството. Това обяви той на брифинг час и половина след приключване на изборния ден, довел до победа на Румен Радев със значителна преднина пред кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева.

„Новата коалиция в парламента вече е видна. Могат и сега да си направят правителство патриотите, БСП, ДПС, ДСБ. Те са новото мнозинство, може да вземат мандата и да имат 2 г. правителство. Започва анализ в партията и на работата на всички кметове, ще им се търси отговорност”, обясни Борисов.
Той каза че, след като ГЕРБ върне мандата, БСП може да формират правителство, защото е явно, че всички други партии ще имат нужното мнозинство.

„Могат в коалицията да вземат и Радан Кънев. Благодаря му, че направи всичко възможно да разбие център-дясно.
За референдума мисля, че свикването на Велико народно събрание вече е задължително. Явно хората се чувстват неудовлетворени . Ще участваме и ще гласуваме въпросите от референдума да станат закони. Само че има опасност с намаляване на субсидията олигарси да наливат черни пари партиите. С един лев няма да се води никакъв политически живот, затова нула лева, мажоритарен вот и да се намали броят на депутатите”, каза още Борисов.

Борисов посочи още, че ГЕРБ иска нови избори, но по Конституция президентът трябва да връчи мандат на втората сила в сегашния парламент и БСП да опита да формира нов кабинет.

„Загубата на ГЕРБ е категорична и ни е ясно, че проблемът е в нас. А това, че другите са се обединили срещу нас означава, че може да се опитат да управляват. Оставяме подредена държава, има огромни пари в резерва, всички програми работят, за пенсионерите за всеки празник 50-60 млн. лв. от контрабандистите, от ЕК ни дадоха преди дни 3,6% ръст на икономиката. Явно хората забравят бързо, забравили са какво беше преди 2 г. Явно е и, че обществото е недоволно от политическата система”, обясни още Борисов.

Цецка Цачева от своя страна каза, че ще вземе решение дали да подаде оставка в НС и да напусне парламента след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

"Хората ни наказаха за това, което не сме направили. Ние се вслушваме много внимателно. Ще видим кое е накарало хората да загърбят онова което сме направили", каза още Борисов.

Той обясни, че резултатите от изборите отхвърлят напълно спекулациите за готвена манипулация на вота. "Това е демокрацията, печелиш и губиш", посочи още Борисов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети