Поклон до земята: Напусна ни легендата Ленард Коен

DenNews.bg
11.11.2016
размер на текста:

Певецът, композитор, поет и романист Ленард Коен почина на 82 години, съобщиха негови близки на официалната му страница във "Фейсбук".
"С дълбока тъка съобщаваме, че легендарният поет, композитор на песни и артист Ленард Коен си отиде. Изгубихме един от най-почитаните и плодотворни визионери в музиката."
В съобщението няма повече подробности за причините за смъртта на Коен. В текста само се посочва, че възпоменателно събиране е планирано в Лос Анжелис, където той живееше от години.
Коен е роден в канадската провинция Квебек, но се мести в Ню Йорк през 1966 г.
Коен е вдъхновил мнозина музиканти и е носител на множество награди, вклюително член на Залата на славата на рокендрола, но той рядко се е изкачвал в класациите за рок музика, като присъствието му бе понякога в категорята фолк-рок.
Най-прочутата му песен "Алелуя", в която се разказва за библейския цар Давид и се прави паралел между физическата любов и страстта за духовна връзка, е изпълнявана и интерпретирана стотици пъти след излизането ѝ през 1984 г. Той самият е разказвал, че е композирал песента години наред и на моменти е бил толкова отчаян, че не му се получава, че блъскал главата си в пода.
Много от песните, написани от канадеца, станаха известни в изпълнение на други изпълнители.
Най-преданите му последователи сравняваха работата му с проповедничество. Той пееше за религия, за Исус Христос и юдейските традиции, за любов и секс, за политическо недоволство, съжаление и "търсенето на баланс между хаоса и съществуването". Текстовете на песните му често бяха много лични и съдържаха елементи на молитва.
Последният му албум You Want It Darker излезе на пазара през октомври. източник: dnevnik.bg

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети