Подмяната на Бокова е доказателство, че правителството ни тласка към чужди интереси

DenNews.bg
06.10.2016
размер на текста:

Подмяната на кандидатурата на Ирина Бокова, с тази на Кристалина Георгиева, като български кандидат за генерален секретар на ООН, в последния момент и обявените резултати от гласуването, доказва, че ходовете и решението на правителството, не са плод на задълбочени анализи и политики, продиктувани от националния интерес. Това е класическо доказателство, че правителството тласка България към чужди интереси. Така депутатът от Дупница Иван Ибришимов коментира темата с българската кандидатура за генерален директор на ООН.

 

Както вече е ясно, еврокомисар Кристалина Георгиева не защити очакванията на българското правителство и се класира на осмо място от десет кандидати. Бокова е четвърта по данни на световните агенции. Според агенция Ройтерс обаче Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, се нарежда на втора позиция. В класацията на Ройтерс са отчетени и розовите бюлетини "против", които пускаха петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Според агенцията Бокова се нарежда непосредствено след португалеца Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело ООН, а Кристалина Георгиева не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа.

 

„От БСП инициирахме подписка за вот на недоверие, която, обаче, засега не среща подкрепа от другите парламентарно представени партии. Нека всички те, които не одобряват действията на правителството да дадат своята подкрепа за вота. Противното би означавало лицемерие и подкрепа само на думи срещу водената от правителството политика”, добави още народният представител Иван Ибришимов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети