Първи реакции след изслушването на Кристалина Георгиева в ООН

DenNews.bg
04.10.2016
размер на текста:

 Постоянният представител на Русия в организацията Виталий Чуркин заяви, че страната му иска следващият генерален секретар да е жена и да е от Източна Европа.

Чуркин изрази задоволство от факта, че при следващия кръг от изборите за поста постоянните и непостоянните страни членки на Съвета за сигурност ще гласуват в бюлетини с различен цвят, което ще позволи на хората да разберат как и за кого гласуват страни като Съединените щати, Китай и Великобритания. Руският представител добави още, че неговата страна отказва да се саморекламира като много други, които са заявили, че предпочитат жена на поста, а след това са гласували за мъже.

Междувременно американското правителство отказа да съобщи кого от кандидатите подкрепя и само заяви, че търси най-достойния кандидат за важната длъжност.Още снощи подкрепа за Кристалина Георгиева заявиха Латвия и Полша.Официалният български кандидат говори повече от 2 часа и половина пред Общото събрание на ООН . Тя заяви, че генералният секретар на ООН трябва да предотвратява световните рискове. Че в променящия се свят Организацията трябва да поднови актуалността си и да помага на нуждаещите се. По отношение на миграцията тя наблегна на факта, че усилията трябва да се насочат към това хората да не напускат страните си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети