ИД готви отмъщение за Европа заради загубите в Сирия и Ирак

DenNews.bg
31.10.2016
размер на текста:

Офанзивата срещу „Ислямска държава” и изтласкването на джихадистите от Мосул може да провокира терористични удари в Европа, гласи оценка на германското контраразузнаване.
Федералната служба за защита на конституцията на Германия (германското вътрешно разузнаване) предполага, че освобождаването на иракския град Мосул от групировката "Ислямска държава", както и последващо поражение на ислямистите в Ирак и Сирия, могат да доведат до терористични удари в Европа.
Това заяви по радио "Дойчландфунк" ръководителят на ведомството Ханс-Георг Маасен.
Унищожаването на терористите е целта на международната общност. Това обаче може да стане причина развитието на събитията да започне да безпокои и поддръжниците на ИД в Европа, което да доведе до терористични удари или насилствени действия, извършени в подкрепа (на терористите). Искаме да предотвратим това и да предприемем съответните действия, каза Маасен.
По най-новите данни на Федералната криминална служба (БКА) тази година в центъра на вниманието на германските специални служби са около 450 ислямисти, които могат да бъдат потенциален източник на терористична заплаха.
За последните 15 години правозащитните органи са успели да предотвратят 11 терористични акта, подготвяни на територията на страната, посочи ръководителят на БКА Холгер Мюнх. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети