Районните полицейски управления в област Кюстендил ще съдействат за издаване на удостоверения за гласуване

DenNews.bg
29.10.2016
размер на текста:

 Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Кюстендил, ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас на 6 ноември, информират от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.

В седмицата преди произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и на национален референдум на 6 ноември е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като е създадена следната организация за работа:
- В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
- При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 4 ноември 2016 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР- Кюстендил, или в РУ в областта за дните до 5 ноември 2016 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 6 ноември 2016 г. от 08.00 ч. до 19.00 ч.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети