Три деца и 12 души са убити при стрелба от бунтовници в Алепо

DenNews.bg
28.10.2016
размер на текста:

Три деца за убити, а десет са ранени при атака на бунтовници срещу училище в западната на част на сирийския град Алепо. 12 души са убити при друга стрелба, отново от страна на бунтовниците, по хуманитарен конвой, извеждащ цивилни от източната част на Алепо. 20 души са ранени.
Информацията е на руската армия и бе обявена от говорителя на министерството на отбраната ген. Игор Конашенков.
Руски и сирийски военни самолети са летели на минимум 10 км разстояние от Алепо, спазвайки мораториума над военните полети в района, който бе обявен от Москва преди 10 дни, каза говорителят.
Той подчерта, че бунтовниците се възползват от прекратяването на полетите и са засилили обстрела по контролираната от правителството част на Алепо.
"Защо УНИЦЕФ и отделни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН упорито не желаят да забележат нищо от това?", попита Конашенков. По-рано Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) остро реагира на бомбардировката на училище в Идлиб, при която в сряда загинаха 22 деца и шестима учители. Русия отхвърли опитите да й припишат отговорността за такова престъпление.
От друга страна Москва отново оспори извода в доклад на ООН, че сирийското правителство е употребявало химическо оръжие в хода на гражданската война.
Докладът бе оповестен в четвъртък. Вирджиния Гамба, която ръководеше екипа от инспектори в съвместното разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, защити професионализма на следователите и каза, че твърдо стои зад техните оценки и заключения. Но постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че докладът е лишен от достатъчно потвърждения, материални доказателства и е пълен с противоречия. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети