Кмет с белезници по обвинение в тероризъм

DenNews.bg
26.10.2016
размер на текста:

Кметът на населената предимно с кюрди провинция Диарбекир Гюлтан Кишанак, както и нейният заместник, бяха арестувани по обвинения в тероризъм.
Гюлтен Къшанак, бивш депутат, преди да бъде избрана за кмет на Диарбекир, и Фърат Анлъ, нейният заместник, са били отведени в ареста в рамките на разследване на местната прокуратура за терористични връзки.
Двамата са обвинени в това, че са държали речи в подкрепа на ПКК, позволявали са на бойци на групата да използват общински средства, присъствали са на незаконни срещи и митинги, се казва в изявлението на прокуратурата.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отстраняването на официални представители на избираеми постове и държавни служители, обвинени във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), е ключов елемент от борбата срещу въоръжената групировка. ПКК е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.
Властите също така са извършили обиск в кметския кабинет.
Човек от обкръжението на Къшанак каза, че домът на кмета е бил претърсен от полицията, но не можа да даде повече подробности и не знаеше в какво са обвинени тя и Анлъ.
Турските власти назначиха нови ръководства в двайсетина управлявани от кюрди общини през септември, след като отстраниха избраните им кметове заради предполагаеми връзки с екстремисти. Арестите предизвикаха протести из целия регион.
Полицията е обградила с кордон сградата на кметството в Диарбекир, в случай че се стигне до размирици, казаха очевидци.
55-годишната Къшанак е известна фигура в кюрдските политически среди и стана първата жена кмет на Диарбекир през 2014 г.
По-рано вчера тя беше изслушана по покана на парламентарна комисия в Анкара, разследваща неуспешния опит за преврат от 15 юли. Засега не е ясно дали изслушването е било свързано със заповедта за ареста й.
Къшанак е била арестувана на летището, след като се е завърнала в Диарбекир, а Анлъ - в дома си, казаха източници. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети