Господа, не сочете сапаревобанци с пръст, носете ги на ръце!

Десислава Панайотова-Янкова
21.10.2016
размер на текста:

Никога, никога няма да забравя как преди 22 г. сапаревобанци* застанаха на пътя на тежките камиони, за да спасят водата и планината. Мазниха им се, плашиха ги, лъгаха ги, биха ги. Отбиха им се и полицаи и жандармерия, изпратени от тогавашния премиер Ренета Инджова, която наложи по диктаторски в уж демократично време проекта „Джерман-Скакавица”.

 

Бях само на 14 г., стисках ръката на тате, а очите ми бяха пълни със сълзи. Студено, мрачно, сякаш светът ей сега ще свърши. Облечени като за война жандармеристи и полицаи налагаха мъже и жени, баби и дядовци, но вместо да отстъпят от барикадите от камънаци и клони, те запяха "Хубава си, моя горо". С пълно гърло!
Никога няма да забравя. Облечени във вехти, протрити шуби, с разбити от времето и планинския терен гумени ботуши, с колкото уплашени, толкова и решителни лица тогава сапаревобанци отстояваха гражданската си позиция. Позицията да запазят водата на Сапарева баня и Дупница.
Бях там и видях. И сълзите ми бяха колкото от детски страх, толкова и от гордост да видя гигантски изправени човеци в иначе превити осанки.

 

После се случиха хиляди отвратителни неща, като лифта, като незаконната сеч, като влудяващо тъпите протести срещу НАТУРА и едно вредно кметче.
За мен обаче сапаревобанци ще си останат такива – онези, които се изправиха в мрачни дни на тормоз и полицейско насилие, разпоредени не от друг, а от държавата. Изправиха се срещу нещо още по-страшно от шлемовете и физиономията на Инджова – да ги сочат с пръст други българи, пренавити от пропагандната машинка.

 

22 г. по-късно лека-полека започва да се избистря сходна картинка. Темата пак е водата - присъединяването на общините към областна ВиК-асоциация, основна част от плана за окрупняване на водния сектор у нас.
Вярно, сега са малко сапаревобанците с протрити шуби. Вярно, сега няма полиция и жандармерия. Но отново над сапаревобанци има натиск. За всенародно щастие натискът не е явен, но се промъква устойчиво.

 

Подхвърляния на питания (като на вчерашната среща на кметове от асоциацията с областния управител) кога най-после Сапарева баня ще се включи в асоциацията; изказвания, граничещи с упрека, че видите ли, защото сапаревобанци нямат нужда от толкова пари подобно на Дупница, се правят на интересни; че позицията им спира светлите бъднини на всичко живо в Кюстендилска област; че се инатят без да разбират..., са пагубни за и без това направеното на джудже гражданско общество.

Добре, всички разбрахме. На всички вече е ясно – България се е договорила така с ЕС за ВиК-сектора – или всички, или никой.
Добре! И стига вече с намеците и упреците, защото не ми се иска да виждам и подобие на физиономията на Инджова отпреди 22 г. – физиономия на насилствено налагане на решение. Не ми се иска да живея с джуджета, станали по-малки и от сурдинката, под която псуват.

 

Сапаревобанци имат право на гражданска позиция и ние сме длъжни да я приемем, да се съобразим и да я уважим. Ако размислят, добре, ако не размислят, пак добре. Могат да решат точно каквото си искат, защото това е тяхно право. И докато го отстояват, трябва да им ръкопляскаме, а не да ги сочим с пръст или да даваме на друг да ги сочи с пръст, за да се откажат от мнението си и правото да имат мнение.


"Задължително", присъстващо в условието за формирането на ВиК-асоциациите (ако не участват всички общини, няма европари) е отвратително в същността си, независимо какво ти предлагат срещу него. Всъщност. Задължителното е точно обратното. Да се пристъпи към промяна на правилата за ВиК- асоциациите, без да ни плашат с Европа - с нея се преговаря.

 

Всъщност. Защо точно нашите кметове, кметовете от Кюстендилска област, не поведат тази битка за промяна на правилото за задължителност. Сапарева баня не е единствената българска община, отказваща участие във ВиК-асоциация, но сапаревобанци могат да станат гиганти, ако решат (виждала съм го). И могат да обърнат правилото. В края на краищата няма да обръщаме хода на Земята, я!

 

Господа, не сочете саперевобанци с пръст. Забийте този пръст в книжата и намерете как, а след това намерете и кога, а след това намерете и сили да се разправите с кривото правило. Криви правила винаги ще има, те са нищо, те са хартия, та са едно кихване, едно буквосъчетание от днес до утре. Хората са важни, а хората с гражданска позиция са безценни.

 

Господа, направете така, че да не се настройват българи срещу българи, не ги настройвайте вие. Защитете интересите на всички, защото това ви е работата, а онези смелите, тях ги носете на ръце, защото те заслужават – те означават смисъла на демокрацията.
Не един и двама кметове, депутати, въобще българи, са обръщали историята, сега едно криво правило ли няма да може да се изправи по волята на гражданите?
Господа, ако не искате или не можете, не гражданската позиция е проблемът.

 

*Жителите на Сапарева баня и селата в общината

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети