Кметът Гелев: Не сатанизирайте сапаревобанци, имат право на гражданска позиция за ВиК-асоциацията

Десислава Панайотова-Янкова
21.10.2016
размер на текста:

Община Дупница вече е член на ВиК-асоциацията на Кюстендилска област със 100% „за” приемането от страна на представители на общините от асоциацията на заседание вчера.
Както сме писали, обяснението, че окрупняването във водния сектор чрез асоциации е единствен път за кандидатстване за европейско финансиране надделя като аргумент при решението на общинските съветници от Дупница. Макар многото въпросителни останали без отговор - за това кой ще бъде водещият оператор за областта, каква ще бъде съдбата на общинското дружество ВиК-Дупница и ще има ли въобще гаранции, че ще има финансиране и как ще бъде разделено то в рамките на асоциацията. Припомняме, че Дупница се нуждае спешно от непосилните за бюджета на общината или ВиК около 110 млн. лв. за подмяна на силно амортизираната мрежа и изграждането на пречиствателна станция за питейна вода на Дупница. Т.е. единствен вариант е външен източник на финансиране, което минава през присъединяването към асоциацията. Непълното представяне на общините от областта в асоциацията не дава възможност за кандидатстване за европари, а само за национално финансиране.

 

Сапарева баня продължава да е пас

 

„Не искам да влизам в измислена конфронтация с колегите. Те, като кметове, знаят, че кметът е длъжен да се съобрази с мнението на хората. За момента мнението на сапаревобанци е категорично – не искат общината да влезе в асоциацията. Още повече самото решение е в ръцете на общинските съветници. Аз ще продължа да разяснявам на гражданите и плюсовете и минусите, но нито е в компетенцията ми, нито пък имам желанието, да вземам крайно решение. Сапарева баня не е единствената община, която все още не се е присъединила към асоциация и мисля, че е време законодателите да помислят какво предстои. Все пак не мисля, че това трябва да се случи сега, по време на предизборната кампания, защото има опасност да се стигне до политизиране на въпроса. Продължаваме разговорите, продължаваме с обясненията, но решението е на хората и 13-те общински съветници. Каквото решат, това ще бъде”, коментира за DenNews.bg кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Той призова сапаревобанци да не бъдат сатанизирани и сочени с пръст като виновници, защото имат право на гражданска позиция.
„По същия начин може ние да сочим с пръст по една друга гореща тема – регионалното депо, но не го правим. Може сапаревобанци да размислят, разбира се. Може и да се стигне в промяна на настроенията, но това не може да стане насила и с притискане към стената”, категоричен е той.


На срещата вчера и областният управител Виктор Янев и кметове посочиха за пореден път, че решението на Сапарева баня може да е единствена пречка за светлото бъдеще и просперитет във водния сектор на общините в региона.

„Има много други въпроси, които също са пречка. Какво ще стане с водния заем на Кюстендил, вземан в миналото, кой ще бъде оператор, как ще се работи и има ли опасност този оператор да събира парите и таксите, а друг да тича по аварии. Особено при нас, където не може да се чака за отстраняване на проблем – тук при авария освен местните жители страдат и туристите. Общината ли ще обслужва авариите, как ще стане?”, посочи Гелев.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети