МВР и НАП спряха продажбата на 80 000 чифта китайски обувки

DenNews.bg
20.10.2016
размер на текста:

 В хода на акцията, проведена под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, са запорирани 80 000 чифта обувки;съвместни екипи осъществяват денонощен мониторинг на каргото от Китай и Турция
Екипи на и Министерството на вътрешните работи и Националната агенция за приходите, под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, разследват софийска фирма по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС. Близо 80 000 чифта обувки със занижена митническа стойност, произведени в Китай, са внесени в страната под специфичен митнически режим, оформен в Гърция. Режимът позволява в случаите, когато стока, произведена извън ЕС влиза на територията на съюза в държава-членка, но е предназначена за друга страна от общността, ДДС да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват. Тази възможност се използва често за данъчни злоупотреби в последните години, съобщават от НАП.
Установено е, че преди седмица столичната фирма е внесла с 4 тира стоки от Китай през Гърция. Търговецът декларирал, че товарът е изнесен за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. Проверка от македонските партньорски служби е констатирала, че едното превозно средство е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществува.
Данъчната администрация в Унгария не е потвърдила сочената фирма-получател изобщо да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозни документи също не удостоверяват тази версия, като разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия за последния 5-годишен период. Предстои доклад на материалите по случая в прокуратурата.
От юли тази година МВР, НАП, ДАНС и Агенция „Митници“, под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, изпълняват съвместни действия и осъществяват засилен контрол на стоки, допуснати за движение по посочения митнически режим. На НАП е възложено да следи денонощно целия стоков поток на китайските и турски карго товари по границите на страната. Всяка доставка под този режим се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи транспортни средства се пломбират и стоката се разтоварва под данъчен контрол.
След първоначалната доставка, ревизори на НАП проследяват цялата верига на препродажби на стоките, с което се гарантира, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност - често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лв.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети