Арестуваха лихварка, прибирала като гаранция дебитни карти на жени по майчинство

DenNews.bg
20.10.2016
размер на текста:

 След продължително разследване, служители на ОДМВР-Търговище задържаха местна жителка за извършвани от нея незаконни банкови сделки
След проведени от криминалисти на РУ-Търговище оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е задържана 57-годишната В.М. от областния град. Според първоначалните данни, от януари до 18 октомври т.г. тя е извършвала банкови и финансови сделки без да има разрешение за такава дейност . Тя предлагала заеми за спешни нужди предимно на млади майки с малки деца, които получават социални помощи, превеждани на дебитните им карти. Събирала им картите като гаранция, като изисквала от тях и ПИН-кода за картите. След превод по съответната карта, тя изтегляла дадената назаем сума плюс определената от нея лихва - 50%. След това обаче, противно на очакванията на кредитополучателите, не връщала дебитните карти с твърдението, че жертвите й и дължат съответна сума и продължавала да тегли от картите им .Това принудило част от възползвалите се от „услугата“ й впоследствие да блокират дебитните си карти.Изяснено е, че при осъществяването на тази дейност В.М. е била подпомагана от свой родственик. На този етап са установени 8 потърпевши от дейността й , очаква се броят им да нарасне.
В.М. е предала на органите на разследването чужди дебитни карти, ползвани от нея, ПИН-кодовете към тях и тефтери, в които е водила „счетоводство“ за дадените като заем от нея суми и за постъпващите приходи от всяка от картите на потърпевшите. По случая е образувано досъдебно производство в РУ-Търговище по чл. 252 от Наказателния кодекс, което се наблюдава от прокурор в Окръжна прокуратура-Търговище. Работата по разследването продължава.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети